معرفی رشته حسابداری

تعریف و هدف

دوره‌ی کارشناسی ارشد رشته حسابداری به منظور آموزش تخصصی حسابداری به دانشجویانی که در آینده در حرفه حسابرسی با مشاغل مختلف حسابداری در مؤسسات بازرگانی، صنعتی و دولتی مشغول کار خواهند شد، تدوین گردیده است. بدیهی است دانشجویانی که در حال حاضر به کار حسابرسی و حسابداری اشتغال دارند با گذراندن این دوره اطلاعات و معلومات تخصصی خود را افزایش داده و مسئولیت‌های سنگین‌تری را عهده‌دار خواهند گردید. علاوه بر این فارغ‌التحصیلان این دوره در تحت ضوابطی که ستاد انقلاب فرهنگی تعیین می‌کند، می‌توانند با تدریس در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی اشتغال پیدا کنند.


نقش و توانایی

به طور کلی همان‌طوری که اشاره شد، فارغ‌التحصیلان دوره کارشناسی ارشد رشته حسابداری می‌توانند به عنوان حسابرس با مسئولان حسابداری و امور مالی در مؤسسات مختلف به کار اشتغال پیدا کنند.

فارغ‌التحصیلانی که در شرکت‌های بزرگ استخدام می‌شوند قادر خواهند بود در قسمت‌های تخصیص منابع با سیستم‌های اطلاعاتی مدیریت و در مشاغل تحلیل‌گر مالی یا حسابرس داخلی مشغول کار شوند یا مسئولیت بخشی از کار برنامه‌ریزی و کنترل مالی را عهده‌دار گردند. مسئولیت‌های دیگری که فارغ‌التحصیلان این دوره در مؤسسات بزرگ می‌توانند عهده‌دار گردند، بودجه‌بندی و تجزیه و تحلیل و برنامه‌ریزی و آینده‌نگری است. فارغ‌التحصیلان این دوره پس از کسب تجربه کافی می‌توانند در سطوح مختلف مدیریت مالی و حسابرسی انجام وظیفه نموده و در ادراه مؤسسه کمک‌های مؤثری به مدیریت بنمایند.


ضرورت و اهمیت

تغییرات سریع بازرگانی و صنایع مسئولیت‌های خطیری را در سیستم اقتصادی و اجتماعی جامعه به عهده حسابداران محول نموده است. امروزه حسابدار علاوه بر وظیفه تاریخی خود که ثبت و گزارش‌دهی اطلاعات مربوط به فعالیت‌های گذشته سازمان است، وظیفه دیگری را نیز تقبل نموده که عبارتست از تحلیل و تغییر فعالیت‌های گذشته و تلفیق آن با اطلاعات اضافی دیگر به منظور استفاده در امر برنامه‌ریزی و تصمیم‌گیری‌های بازرگانی.

حسابدار امروزی برخلاف گذشته وظایف متعدد و سنگینی نظیر تجزیه و تحلیل معاملات، سنجش رویدادهای اقتصادی، طراحی سیستم، فرآیندهای تحلیلی و تغییری ارزیابی‌های مالی و در واقع تمامی زمینه فعالیت مدیریت را برعهده دارد. مسئولان حسابداری سازمان‌ها در صورتی که وظیفه خود را به نحو مطلوب انجام دهند باید بیش از هر یک از مسئولان دیگر- شاید به استثنای مدیر عامل از فعالیت‌های مختلف سازمان آگاهی داشته باشند.

امروزه کشور ما نه تنها از لحاظ حسابداران و مسئولان حسابداری و مدیران مالی ورزیده و مطلع بلکه در مورد حسابرسان بصیر و کارآزموده و نیز محققان و پژوهشگرانی که بتوانند در مور مسائل و مشکلات حسابداری جامعه به تحقیق و تفکر پرداخته و به نابسامانی‌های موجود سروسامان دهند با کمبود شدیدی مواجه است.

بدون تردید تربیت کارشناسان ارشد رشته حسابداری در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی در کوتاه مدت و بلند مدت می‌تواند بسیاری از کمبودها و نارسایی‌های فوق را جبران نماید.