منوی سایت

معرفی جامع رشته‌های مجموعه حقوق (حقوق خصوصی _ حقوق جزا و جرم‌شناسی _ حقوق بین‌الملل)

مقدمه و تعریف

حقوق خصوصی از قدیمی‌ترین رشته‌های دانش حقوق و اساس بسیاری از رشته‌هایی است که در سال‌های اخیر به دلیل توسعه این دانش در نظام آموزشی رسمی کشور به عنوان رشته مستقل تدریس می‌شود ، در واقع موضوع حقوق داخلی در تقسیم‌بندی کلی سنتی به دو حوزه حقوق خصوصی و حقوق‌ عمومی تقسیم می‌شود. بر پایه این تقسیم‌بندی کلیه رشته‌های مرتبط با حقوق داخل کشور در یکی از دو گروه فوق قرار می‌گیرند، بنابراین حقوق خصوصی در معنای عام شامل کلیه‌ی رشته‌هایی است که قواعد حقوقی مورد بحث در آن‌ها روابط اشخاص جامعه با یکدیگر را تنظیم می‌کند و حقوق‌ عمومی تنظیم کننده روابط متقابل اشخاص و دولت‌ها با یکدیگر است.

در حال حاضر موضوعات مورد بحث در رشته حقوق خصوصی دانشگاه‌های کشور به طور کلی به دو حوزه‌ی حقوق مدنی و حقوق تجارت مربوط هستند هر چند واحدهای درسی دیگری نیز در این رشته تدریس می‌شود ولی تاکید اصلی بر آموزش حقوق مدنی و حقوق تجارت در سطوح پیشرفته و تطبیقی است. برنامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد (ناپیوسته) حقوق خصوصی براساس رهنمودها و موافقت اصولی اعضاء محترم ستاد انقلاب فرهنگی سابق و سایر آیین‌نامه‌ها و مقررات آموزشی مربوط تنظیم شده است.

هدف

هدف از این دوره تربیت کارشناس ارشد در رشته حقوق خصوصی از طریق بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی و بینش حقوقی دانش‌آموختگان دوره کارشناسی توأم با آموزش روش تحقیق و تقویت قدرت استنباط و تجزیه و تحلیل مسائل حقوقی است.

 

 


مقدمه و تعریف

برنامه آموزشی دوره کارشناسی ارشد (ناپیوسته) حقوق جزا و جرم‌شناسی براساس رهنمودها و موافقت اصولی اعضاء محترم ستاد انقلاب فرهنگی سابق و سایر آیین‌نامه‌ها و مقررات آموزشی مربوط تنظیم شده است.

حقوق جزا و جرم شناسی در مفهوم مدرن (امروزی) که به عنوان رشته ای نظام مند و دارای اصول و قواعد کلی ناظر بر جنبه های ماهوی و شکلی مستقل از هم می‌باشد، عمری حدود دو قرن دارد. این رشته از حقوق که از شاخه‌های اصلی حقوق عمومی محسوب می‌شود خود دارای رشته های مختلف می‌باشد که عمدتا شامل علوم جنایی تجربی ازیک سو و علوم جنایی تحلیلی - تفسیری از سوی دیگر می‌شود. تحول روزافزون حقوق جزا و علم جرم‌شناسی در جوامع مختلف باعث ایجاد گونه‌های مختلفی از این شاخه شده است که در گذشته سابقه ای نداشته است. ظهور علوم جنایی تجربی ( از جمله علوم جرم یابی، جرم‌شناسی و کیفرشناسی و ... ) نشانگر تخصصی شدن حقوق جزا است که بی تردید مرتبط با تحولات حاکم بر جامعه، صنعت، اقتصاد و ... است. با این حال آنچه در میان گونه های متنوع علوم جنایی اهمیت ویژه دارد حقوق جزا در مفوم خاص خود و علم جرم شناسی است.

حقوق جزا به دو بخش عمده حقوق جزای ماهوی و شکلی تقسیم می‌شود. رشته‌های حقوق جزای عمومی و اختصاصی زیر مجموعه حقوق جزای ماهوی‌اند که در ذیل به تعریف و تبیین اجمالی آن‌ها و سایر رشته‌های مرتبط می‌پردازیم:

  • حقوق جزای عمومی علمی است که به مطالعه قواعد کلی و مشترک جرایم و مجازات‌ها می‌پردازد.
  • حقوق جزای اختصاصی شعبه‌ای از حقوق جزا ماهوی است که به مطالعه جرایم به طور خاص و شرایط اختصاصی حاکم بر آن ها و مجازات‌هایی که ممکن است مورد حکم واقع شوند.

حقوق جزای شکلی (آیین دادرسی کیفری) : آیین دادرسی کیفری که در فاصله بین وقوع جرم و  صدور حکم  مجازات اهمیت می‌یابد مجموعه قوانین و مقرراتی است که برای کشف جرم، تعقیب متهمان و تحقیق از آنان، تعیین مراجع صلاحیت‌دار، شیوه‌های اعتراض به آراء و نیز بیان تکالیف مسئولان قضایی و انتظامی در طول رسیدگی به دعوای کیفری و اجرای احکام ازیک سو و حقوق آزادی های متهمان ازسوی دیگر، وضع و تدوین شده است.
جرم شناسی، علمی است که به مطالعه علمی و روشمند پدیده‌ی مجرمانه می‌پردازد.


اهمیت و ضرورت

امروزه با فنی و تکنیکی شدن مرتکبان جرم و پیچیدگی های برخی از جرایم ارتکابی که طبیعتاً با فنی شدن جوامع در ارتباط است شاهد تخصصی شدن سیستم عدالت کیفری هستیم. تشکیل و تاسیس دادسراها و دادگاه های ویژه رسیدگی به جرایم در کشور ما، مانند مجتمع قضایی ویژه جرایم اقتصادی (که به تعقیب و محاکمه مجرمان اقتصادی می پردازد) دادگاه کیفری استان (که به جرایم سنگین و شدیدی از جمله قتل عمد رسیدگی می‌کند) و دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اطفال بزهکار و ... نشانگر اهمیت تخصص در رسیدگی‌های کیفری است، از سوی دیگر امروز شاهد تخصصی شدن وکالت در دعاوی کیفری هستیم، در برخی از کشورها از جمله آمریکا ورود به محاکم جنایی به عنوان وکیل، تخصص ویژه جزایی می‌طلبد برای نمونه وکلایی حق وکالت در جرایمی مانند قتل عمدی و جرایم سیاسی و مطبوعاتی را دارند که در رشته حقوق جزا و جرم‌شناسی تحصیل کرده و یا اینکه دارای پروانه مخصوص وکالت در این حوزه‌ها باشند، امری که متاسفانه در کشور ایران خیلی به آن توجه نشده است با این حال وکلایی که در کشور ما به طور تخصصی در حوزه قتل عمد و سایر حوزه‌ها فعالیت می‌کنند بسیار موفق‌تر از سایر وکلایی هستند که کاملا عمومی عمل می‌کنند.


هدف

هدف از این دوره تربیت کارشناس ارشد در رشته حقوق جزا و جرم‌شناسی است از طریق بالا بردن سطح اطلاعات و آگاهی و بینش حقوقی دانش‌آموختگان دوره کارشناسی توأم با آموزش روش تحقیق و تقویت قدرت استنباط و تجزیه و تحلیل مسائل حقوقی.

 

 


تعریف و هدف

دوره کارشناسی‌ارشد حقوق بین‌الملل یکی از برنامه‌های علمی و تخصصی است که در برگیرنده آموزش اهم موضوعاتی است که در این رشته از حقوق عموماً تدریس می‌شود.

رشته‌های حقوق بین الملل با رشته روابط بین الملل که یکی از شاخه‌های رشته علوم سیاسی در دوره کارشناسی ارشد می باشد، شبیه است.
این رشته به حقوق و به عبارت دیگر مجموعه اصول، موازین یا قواعد و مقرراتی می‌پردازد که بر روابط اختصاصی جامعه بین المللی و به ویژه تابعان فعال حقوق بین الملل یعنی دولت‌ها و سازمان‌های بین‌المللی در حوزه‌های مختلف صلح و امنیت، حقوقی، اقتصادی، فرهنگی، فنی و ... حاکم  است. پویایی این رشته به دلیل پیدایش روز افزون زمینه‌های جدید در جامعه بین المللی معاصر، بر جذابیت این رشته می‌افزاید و علاقه‌مندان این رشته هر روزه می‌توانند اطلاعات وسیع و نه چندان عمومی درباره موضوعات این رشته، از طریق رسانه‌های جمعی نظیر مطبوعات، رادیو، تلویزیون و همچنین از طریق اینترنت کسب نمایند. ( از جمله اطلاعاتی درباره سازمان ملل متحد و کارگزاری‌های تخصصی آن نظیر یونسکو و یونیسف، انعقاد معاهدات، موافقت‌نامه‌ها و تفاهم‌نامه‌های بین‌المللی بین کشورها در حوزه‌های مختلف، تشکیل سازمان‌های بین‌المللی جدید، بحث‌های مربوط به صلح و امنیت، انرژی هسته‌ای و سازمان بین‌المللی انرژی اتمی، جنگ‌های داخلی و بین المللی از جمله بحث عراق، افغانستان و مسئله فلسطین و ... ) علاقه‌مندان به این رشته جالب و متنوع علاوه بر این که باید قدرت حفظ، درک و تحلیل خوبی داشته باشند، و باید به یکی از زبان‌های بین آشنائی و تسلط کامل داشته باشند.


اهداف

برنامه این دوره با توجه به اهداف مشروح زیر تهیه و تدوین شده است:

الف. تربیت کارشناس ارشد حقوق بین‌الملل برای مؤسساتی نظیر وزارت امور خارجه و یا نمایندگی‌های جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و نهادها و سازمان‌های بین‌المللی.

ب. آماده‌سازی دانشجویان برای ادامه تحصیل در این رشته و کسب معلومات برای ورود به دوره تحقیقات عالی.

ج. تربیت کادر مشورتی حقوق بین‌الملل به منظور ارشاد و راهنمایی و حل و فصل دعاوی بین نهادهای داخلی کشور و سازمان‌های کشورهای بیگانه.


آینده شغلی

فارغ التحصیلان این رشته می‌توانند به طور خاص در وزارت امور خارجه و کلاً دفاتر امور بین الملل تمامی وزارتخانه‌ها و ادارات مشغول به کار شوند و علاوه بر آن زمینه انجام فعالیت‌های تحقیقاتی و پژوهشی در این رشته در  مراکز مختلف و تدریس آن در دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی موجود است.